کاپیتان معرب
روزی درمحضر کاپیتان معرب از اساتید علوم دریایی دانشکده نشستم و سوالی را که داشتم پرسیدم و علاوه بر جواب سوالم اطلاعات بیشتری هم گرفتم. ضمن تشکر از ایشان مختصر مطالب به شرح ذیل است: کلیه اجرام آسمانی روی مدار بیضوی حرکت می کنند و حتی مدار حرکت ماهواره ها نیز بیضوی است. نوری که از ماهواره ها دیده می شود انعکاسی است. مدار بیضوی گردش زمین به دور خورشید موسوم به دایره البروج با مدار استوا زاویه ۲۳ و نیم درجه دارد (زاویه میل). این زاویه باعث تغییر فصل میشود. خورشید حداکثر روی مدار ۲۳ و نیم درجه شمالی موسوم به راس السرطان یا cancer می ایستد و از جنوب نیز تا ۲۳ و نیم درجه جنوبی (مدار راس الجدی یا capricorn ) پایین می آید. در اعتدالین (اول بهار و اول پاییز) خورشید روی استوا می تابد. حداکثر طول روز و شب ۱۴ ساعت می باشد. بیشترین فاصله مرکز زمین تا مرکز خورشید در مدار بیضوی ۱۵۰ میلیون کیلومتر و کمترین فاصله ۱۴۵ میلیون کیلومتر (در اول زمستان) است.
حرکات خورشید: حرکت وضعی هر ۲۵ روز یک بار به دور محور خودش – حرکت انتقالی دور کهکشان راه شیری هر ۲۰۰ میلیون سالی یکبار. تا کنون خورشید ۲۷ بار دور کهکشان راه شیری چرخیده و با توجه به این عمر جهان محاسبه میشود. کهکشان راه شیری ۱۰۰ هزار سال نوری با ما فاصله دارد.
حرکات زمین ۵ تاست: وضعی – انتقالی – حرکت دور کهکشان راه شیری همراه خورشید (و ۲ حرکت دیگر که قرار شد بعدا بپرسم) سرعت گردش زمین به دور خود (حرکت وضعی) روی خط استوا ۹۰۰ مایل در ساعت یعنی حدود ۴۵۰ متر بر ثانیه میباشد. بعبارت دیگر کسانی که روی خط استوا هستند با این سرعت در حال حرکت هستند. این سرعت معادل حدود ۱۶۵۰ کیلومتر در ساعت است. به بزرگی این عدد در مقایسه با سرعت اتومبیل های سواری فکر کنید! هر چه شعاع مدار کوچک شود سرعت فوق کم میشود تا در قطبین به صفر میرسد.
بله، به اصطلاح استاد معرب ما داریم دور میشویم!
پی نوشت:
آقا مرسي فقط يك نكته املاي درس واژة معادل سرطان cancer هستش.
@وارطان,
سلام
ممنون
اصلاح شد
@خسروبیگی, سلام مجدد. ببخشيد باز مزاحم شدم. راستش باز يه غلط املايي كوچيك مونده. شما نوشتيد canser ولي بايد cancer باشه. به اميد موفقيت شما.
@وارطان,
اصلاح شد
ممنون