سد کرخه

سد دز را که دیدیم، تصمیم گرفتیم سد کرخه را نیز ببینیم. وقتی روی تاج سد کرخه ایستاده بودیم (۸۸/۱/۵)، یکی از مسئولان که برای مسافران نوروزی توضیح میداد، گفت که در حال حاضر آب پشت سد تقریبا به اندازه‌ی یک پنجم حجم مخزن در تراز نرمال است. تراز نرمال  ۱۴ متر پایینتر از تاج سد است.  البته گفتند آب میتواند ۴ متر از تراز نرمال بالاتر هم بیاید که در آنصورت حجم مخزن سد حدود ۷.۲ میلیارد متر مکعب (۳۶ برابر حجم دریاچه سد کرج) خواهد شد. پرسیدم از زمان ساخت سد تا کنون، آیا شده که آب از سد سرریز شود؟ گفتند فقط یک بار و آنهم در سال ۸۵ و اتفاقا عکسهایی که در بروشور هست زمان سرریز گرفته شده. البته ضرورتی به استفاده از سرریز نبوده ولی ما برای تست سرریز این کار را کرده‌ایم. ناگفته پیداست که در تاریخ بازدید، نیروگاه سد خوابیده بود و آنهم بدلیل پایین بودن سطح آب! آن روز گفتند در حال حاضر دبی آب ورودی به مخزن سد ۴۴ متر مکعب در ثانیه است درحالی که ما به اجبار برای مصارف کشاورزی و شرب، ثانیه‌ای ۹۰ متر مکعب برداشت میکنیم. (البته الآن را نمیدانم که با توجه به بارندگیهای اخیر وضع چگونه است؟)

سد کرخه

سد کرخه در فاصله ۲۱ کیلومتری شمال غربی اندیمشک بر روی رودخانه کرخه ساخته شده است. مطالعات اولیه این سد در سال ۱۳۳۵ آغاز گردید و عملیات ساختمانی از اسفند ۱۳۷۰ آغاز و در سال ۱۳۷۹ به پایان رسید. این سد به عنوان بزرگترین سد تاریخ ایران با هسته رسی و ششمین سد طویل جهان با طول تاج ۳۰۳۰ متر میباشد. از طریق این سد ۳۴۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی آبیاری و ۹۳۴ گیگاوات ساعت در سال برق تولید میشود.

مشخصات کلی طرح کرخه:
نوع سد: خاکی با هسته رسی
حجم مخزن: ۵.۶ میلیارد متر مکعب در تراز نرمال
حداکثر عرض سد در پی: ۱۱۰۰ متر
عرض تاج سد: ۱۲ متر
طول تاج سد: ۳۰۳۰ متر
ارتفاع بدنه سد از پی: ۱۲۷ متر
وزن کل تجهیزات: بیش از ۱۲ هزار تن
سیستم آب بندی پی: دیوار آب بند با بتن پلاستیک
حجم بتن دیوار آب بند: ۱۴۷ هزار متر مکعب
تعداد تونلهای آب بر: ۳ دهانه به طولهای ۴۴۶ – ۴۳۶ و ۴۵۷ متر
ابعاد ساختمان نیروگاه: ۵۳ در ۱۷.۵ و به ارتفاع ۵۵ متر
تعداد واحدهای نیروگاه: ۳ واحد هر یک ۳.۱۳۳ مگاوات
قدرت خروجی حداکثر ژنراتور: ۴.۱۶۱ مگاوات
طول تونل دشت عباس: ۶۰۹۷ متر

انحراف آب رودخانه: مهر ۷۴
آغاز آبگیری مخزن سد و تنظیم آب خروجی: بهمن ۷۸
افتتاح بخش ساختمان بدنه و سرریز: فروردین ۸۰
آغاز بهره برداری از واحد اول نیروگاه: شهریور ۸۱
آغاز بهره برداری از واحد دوم نیروگاه: دی ۸۱
آغاز بهره برداری از واحد سوم نیروگاه: مرداد ۸۲

راستی گفتند که شرکتهای ماشین سازی اراک – هپکوی اراک – آونگان اراک و آذر آب اراک هم از جمله شرکتهای فعال در ساخت سد و نیروگاه بوده‌اند!

3 Replies to “سد کرخه”

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *