تله موسس

در TQM گفتیم که  ایساک ادیزس  منحنی زندگی سازمان را با مطالعه تعداد زیادی سازمان رسم کرده. (تصویر مجهز به لینک است)

tqm.jpg

دکتر محسن رنانی، دانشیار اقتصاد دانشگاه اصفهان معتقد است: نظام سیاسی ایران از سال 1382 وارد مرحله تله بنیانگذار (تله موسس) شده است.
رنانی در این مقاله با استفاده از تحلیلهای سیستمی نشان می دهد که نظام سیاسی ایران هنگام عبور از مرحله رشد سریع به مرحله بلوغ با مقاومت از سوی اصحاب قدرت رو برو شد و به همین علت وارد مرحله‌ای شد که در علوم سیستمی به عنوان «تله بنیانگذار» معروف است. نویسنده معتقد است که در «تله بنیانگذار» نظامهای سیاسی وارد دوره ای از هرز روی انرژی درونی خود می شوند که یا به انهدام می انجامد یا به درهم ریزی. رنانی معتقد است نظام سیاسی ایران از سال ۱۳۸۲ و با انتخابات مجلس هفتم وارد مرحله «تله بنیانگذار» شد و سپس با انتخابات ریاست جمهوری نهم و دهم این فرآیند تشدید و تعمیق شد. او با بیان برخی شاخص های سیستمی نشان می دهد که نظام سیاسی ایران از «نقطه سر به سر انرژی سیستمی»، یعنی نقطه ای که هرز روی و مصرف انرژی در سیستم بیش از تولید و تزریق انرژی است، عبور کرده است و بنابراین از این پس روز به روز باید منتظر استهلاک سیستمی و افول سیستمی در نظام سیاسی ایران و در کل جامعه ایران باشیم که حاصل آن این است که از این پس هر چه سرمایه و پول و درآمد نفت به این اقتصاد تزریق شود جهشی در این اقتصاد رخ نخواهد کرد. او معتقد است که با این شرایط، اقتصاد ایران که قبلا به علت آشوب ناک بودن فضای کسب و کار و تیره بودن فضای معنایی اقتصاد در مرحله «امتناع برنامه» قرار داشت اکنون وارد مرحله «امتناع توسعه» شده است. از نگاه او انتظار نمی رود که از ساختار سیاسی موجود چیزی به نام توسعه برای ایران حاصل شود. او معتقد است نظام سیاسی موجود دارای ساختار نفوذهای ناهمگن است و به علت دارا بودن درآمد نفت نسبتش با توسعه از نوع مردد است. یعنی با فرایند توسعه تا جایی همراهی می کند که به گسترش قدرت دولت و گسترش قدرت گروههای حاضر در قدرت بینجامد ولی هر کجا توسعه به افزایش اقتدار جامعه مدنی بیانجامد، نظام سیاسی توقف و مقاومت می کند. او بر همین اساس معتقد است طرح هدفمندسازی، آزمون بزرگی است که هم نظریه امتناع توسعه او را آزمون خواهد کرد و هم توانایی نظام سیاسی را…

2 Replies to “تله موسس”

  1. بهروز

    شناخت محیط اطراف (محیط اقتصادی ،اجتماعی، فرهنگی سیاسی و……..)با عث بالا رفتن شعور اقتصادی اجتماعی فرهنگی وسیاسی و..میشود و نتیجه ان حرکت بسوی توسعه جامعه وهماهنگی با جامعه جهانی خواهد شد در این مسیر نقش دانشگاهیان فوق العا ده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *