یوسف قرآن
برخی انتقادات به سریال یوسف مطرح شده که بیشتر آنها بجا میباشد. لیکن به نظر من سریال خوبیست به این دلیل که مرا به تحقیق و تفحص وادار کرد. البته من خیلی کم این سریال را دیدهام. لیکن آن قسمت که کودکی به نفع یوسف زبان باز کرده و شهادت داد، موجب شد که نگاهی به کتاب «یوسف قرآن» بیندازم. آقای قرائتی به نظر من خیلی جالب قرآن را ترجمه و تفسیر میکند و در کنار ترجمه نکات خوبی را هم تذکر میدهد. کتاب فوق نشر مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن و چاپ انتشارات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ویرایش سوم – بهار 87 با آدرس اینترنتی www.qaraati.ir را چندی پیش مجتبی خرید. برخی قسمتهای کتاب را ذیلا اشاره میکنم:
1- نام حضرت یوسف 27 مرتبه در قرآن آمده که 25 مرتبه آن در همین سوره است.
2- داستان حضرت یوسف فقط در همین سوره از قرآن آمده در حالیکه داستان پیامبران دیگر در سورههای متعدد نقل شده است.
3- داستان حضرت یوسف در تورات سفر پیدایش از فصل 37 تا 50 نیز نقل شده است، اما در مقایسه با آنچه در قرآن آمده به خوبی اصالت قرآن و تحریف تورات معلوم میگردد.
4- قرآن در داستان یوسف بیشتر به شخصیت خود او در گذر از کوران حوادث میپردازد در حالیکه در داستان پیامبران دیگر، بیشتر به سرنوشت مخالفان و لجاجت و هلاکت آنان اشاره نموده است.
5- ما با این قرآن که به تو وحی کردیم بهترین داستان را بر تو بازگو میکنیم، در حالیکه تو پیش از آن، از بیخبران بودی(آیه 3). داستان یوسف «احسن القصص» است زیرا: از سرچشمه وحی است – در این داستان جهاد با نفس که بزرگترین جهاد است، مطرح میشود – قهرمان داستان، نوجوانی است که تمام کمالات انسانی را در خود دارد – تمام چهرههای داستان خوش عاقبت میشوند – در این داستان مجموعهای از اضداد در کنار هم طرح شدهاند: فراق و وصال، غم و شادی، قحطی و پرمحصولی، وفاداری و جفاکاری، مالک و مملوک، چاه و کاخ، فقر و غنا، بردگی و سلطنت، کوری و بینایی، پاکدامنی و اتهام ناروا بستن.
6- یوسف گفت او خواست که از من کام گیرد و شاهدی از خانواده زن شهادت داد که اگر پیراهن یوسف از جلو پاره شده، پس زن راست میگوید و او از دروغگویان است. و اگر پیراهن او (یوسف) از پشت پاره شده، پس زن دروغ گفته و او از راستگویان است (آیه 26 و 27).
نکته ها:
در برخی روایات، شاهد را کودکی معرفی کردهاند که مثل عیسی (ع) در گهواره به سخن آمد، ولی چون سند محکمی ندارد، نمیتوان به آن اعتنا کرد. اما بهتر است شاهد را یکی از مشاوران عزیز بدانیم که فامیل همسر و دارای هوش و ذکاوت بود و همانند عزیز مصر، شاهد این اتفاق گردید.
یوسف، ابتدا به سخن نکرد و شاید اگر همسر عزیز حرفی و تهمتی نمیزد، یوسف حاضر نمیشد آبروی او را بریزد…
پیراهن نقشآفرین: در اینجا پارگی پیراهن از پشت، دلیل بیگناهی او و کشف جرم همسر عزیز گردید و در جای دیگر؛ پاره نشدن پیراهن موجب کشف جرم برادران او گردید. زیرا بعد از انداختن یوسف به چاه، وقتی برادران پیراهن او را آغشته به خون کرده و به پدر نشان دادند و گفتند: یوسف را گرگ خورده است، پدر پرسید: پس چرا پیراهن او پاره نشده است؟! در پایان داستان نیز پیراهن یوسف وسیلهی بینا شدن چشم پدر گردید.
پیامها:
1- متهم باید از خود دفاع و مجرم اصلی را معرفی کند
2- قاضی باید شکایت شاکی و دفاع متهم را بشنود و مدارک را بررسی کند و سپس نظر دهد
3- دفاع از بیگناه واجب است و سکوت همه جا زیبا نیست
4- کمک به روشن شدن حقیقت کاری پسندیده است
5- در قضاوت کسی که مستند حرف بزند و با قرائن آن را تایید کند در حکم شاهد است
6- خداوند از راهی که هیچ انتظارش نمیرود، افراد را حمایت میکند
7- آنجا که خدا بخواهد، بستگان مجرم علیه او شهادت میدهند
8- در شهادت و داوری، مراعات حسب و نسب، موقعیت و خویشاوندی متهم، جایز نیست
9- شهادت خویشان علیه یکدیگر سبب اطمینان بیشتر میشود
10- در قضاوت، بیش از توجه به گفتههای شاکی و متهم، به بررسی مدارک و اسناد توجه شود
11- قضاوت و تشخیص جرم، کارشناس نیاز دارد
12- در جرم شناسی از قراین و آثار ظریف به جا مانده، مجرم شناخته و مسائل کشف میشود
13- بکارگیری روشهای جرم شناسی برای تشخیص جرم و مجرم لازم است
بعضی جاهای فیلم شبیه کارتون ساخته شده انگار !
اما با این حال من بی جنبه می شم و همیشه جمعه شب ها تصمیم می گیرم که آدم خوبی باشم
همین که صبح شنبه میاد می شم همونی که بودم