چرا به دامنه ثبتی بیشتر اهمیت میدهم؟

خب، الوعده وفا!
در کامنتی که پای این پست گذاشته بودم، این نکته عنوان شده بود که: ضمنا برخی از مواردی که فرمودید با استفاده از امکانات کنترل پنل فضای هاست یا نرم افزار مدیریت محتوا موجودند. بهتر است بگویم در صورت ثبت دامنه و استفاده از نرم افزار مدیریت محتوای وردپرس (که از این پس از آن با عنوان وردپرس.ارگ نام می برم – تعریف: وردپرس.ارگ یعنی شما برای ثبت دامنه و فضای هاست هزینه کرده اید، بعد هم نرم افزار مدیریت محتوای وردپرس را در فضای میزبانی وب خود نصب کرده اید) شما هر کاری که بخواهید میتوانید انجام دهید و مدیریت فضا و محتوای وبلاگتان کاملا در دست خودتان است. البته محدودیت های فنی فضای هاست را نیز باید در نظر بگیرید. مثلا اگر بخواهید از اسکریپتهایی که توسط سرور میزبان پشتیبانی نمیشوند استفاده کنید، طبیعی است که نمی توانید!
به نظر من ثبت دامنه دارای اهمیت ماهوی است. یعنی ماهیت اینکار در مقایسه با استفاده از زیردامنه های مجانی مهمتر است. اصولا چرا در فضای سایبر امکان ثبت دامنه فراهم شده است؟ مسلم است که دلیل آن آدرس دار شدن اشخاص حقیقی و حقوقی است و چون فضای سایبر یک فضای لایتناهی بهم پیوسته است، قاعدتا بایستی آدرسها یونیک (یکتا) باشند. اگر شما بخواهید این الزام یکتایی را از بین ببرید، مجبورید فضا را مرزبندی کنید. یعنی مجبور به استفاده از زیر دامنه ها می شوید و این یعنی کاهش اهمیت. یعنی تلویحا پذیرفته اید که زیردست (زیربخش) باشید. غالبا هم این زیردستی علاوه بر نام و آدرس دامنه، تبعات بعدی دیگری هم بدنبال دارد که اجبار به استفاده از نرم افزار مدیریت محتوا و گردن نهادن به محدودیت های فضاهای مجانی از آنجمله است. این مختصر در مورد فلسفه ثبت دامنه.
واما موارد فنی و …
1- مهمترین دلیل من برای پیشنهاد استفاده از وردپرس بعنوان نرم افزار مدیریت محتوا، باز هم ماهیت آن است که اپن سورس است. محیطهای کدباز مزایایی دارند که از قواعد حاکم بر این محیطها ناشی میشود و همه نرم افزار های اپن سورس خواهی نخواهی این مزایا را دارا می باشند. یکی از مهمترین فلسفه های طراحی محیطهای اپن سورس، ایجاد فضای آزادی عمل است در مقایسه با نرم افزارهای غیر اپن سورس. در محیط اپن سورس شما محدود به قابلیتهای اولیه نرم افزار نیستید بلکه با باز بودن کد میتوانید از حاصل تجربیات، علایق و خلاصه خرد جمعی مجموعه بشر استفاده کنید.
2- وردپرس.کام دو (2) محدودیت دارد: یکی اجبار به استفاده از نامهای زیردامنه و دیگری بستن دست و پای کاربران که با ماهیت اپن سورس بودن محیط منافات دارد. در واقع صرفا یک دانه پاشیدن (دون پاشیدن) است برای اینکه شما مشتری شوید.
3- بنابراین با وردپرس.ارگ شما 2 برتری دارید: یکی آزادی در انتخاب نام دامنه و دیگری آزادی در استفاده از مزایای کامل یک محیط اپن سورس واقعی!
4- حالت بینابینی هم وجود دارد که اغلب سرویس دهندگان مجانی وبلاگ این امکان را دارند و آن اینست که شما دامنه را ثبت میکنید ولی برای فضا از امکانات آن سرویسها استفاده میکنید. در این صورت طبیعی است که محدودیتهای آنها را پذیرفته اید!
5- همانطور که بقول شهید مطهری آگاهی به انسان مسئولیت میدهد، این آزادیها هم مسئولیت شما را بیشتر از پیش میکند و برای استفاده از این آزادی باید هزینه های مادی و معنوی آنرا بپردازید. شما اگر مثلا دچار مشکل کامنتهای اسپم شوید، خود باید از وقت خود هزینه کنید و با استفاده از امکانات کنترل پنل هاست – که در مورد فضاهای مجانی خبری از آن و دسترسی ای به آن ندارید – مشکل را حل کنید. در اینجا شما آزاد و مجبور(!) هستید که با استفاده از امکانات کنترل پنل هاست به ساختار و محتوای دیتابیس ها دسترسی یافته و با استفاده از سطح دانش فنی بالاتر خود (نسبت به اغلب کاربران وبلاگهای مجانی) مشکل را برطرف کنید و در پایان از احساس پیروزی و غروری که به شما دست میدهد لذت ببرید! و چقدر لذت بخش است – یدرک و لا یوصف! (بقول یکی از اساتید: دنیا دنیای معامله است. هر چیزی بخوای بدست بیاری، معادلش باید یه چیزی رو از دست بدی!)
6- با وردپرس.ارگ هم میتوانید با وردپرس بکاپ بگیرید و هم با استفاده از کنترل پنل هاست. با استفاده از کنترل پنل هاست میتوانید کنترلهای لازم روی رکوردهای دیتابیس را خارج از چارچوب وردپرس هم انجام دهید و مخصوصا بعضی از کارهایی که با خود وردپرس نمیتوان کرد (مثلا ریزه کاریهایی که در رفع مشکل کامنتهای اسپم داشتیم – درصورتیکه چنین مشکلی داشتید خوشحال میشم کمک کنم. در ضمن در پست جداگانه ای در اینمورد هم خواهم نوشت). بکاپ تهیه شده توسط کنترل پنل هاست جامع تر از بکاپهای وردپرسیه!
7- برای استفاده از پلاگین ها، قالبها و ویجت های جدید (که خوشبختانه کم هم نیستند) بایستی آنها را در فضای میزبانی با نرم افزاری مثل فایلزیلا اف.تی.پی (!) کنید.
8- کورش عزیز کار بسیار جالبی کرده و آنهم نمایش همزمان تاریخهای شمسی و میلادیه. اینکار هم با وردپرس.ارگ امکان پذیره و من هم سعی میکنم اینکار را بکنم.
9- محیط فارسی تر به صورت وردپرس.ارگ هم هست (با استفاده از نرم افزار موجود در اینجا).
10- کسانی که آشنایی کمی با سی اس اس – اچ تی ام ال و دیتابیس ها داشته باشند، براحتی میتوانند وارد جرگه وردپرس.ارگ شوند. برای دیگران هم خیلی سخت نیست و کمک-کار زیاده!
11- وردپرس.کام و بلاگر هر یک مزایا و معایبی نسبت به هم دارند. در مجموع من فکر میکنم کفه ترازو به نفع بلاگره. عمده ترین مزیت بلاگر را فضای بیشتر و عمده ترین مزیت وردپرس.کام را اپن سورس بودن میدانم. اما متاسفانه محدودیتهای موجود در وردپرس.کام (بدلیل برخورد کاسبکارانه تر متولیان آن) عمده مزیت اپن سورسی را از بین برده که اگر این محدودیتها (عدم امکان استفاده از پلاگین ها و عدم امکان ویرایش قالب) نبود وردپرس.کام به بلاگر برتری بسیاری داشت (علیرغم فضای بسیار کمتر)!
12- پیشنهاد بسیار مهم من به وردپرس.کام اینست که لااقل درحال حاضر برای افزایش علاقمندان فارسی زبان خود، پلاگین تقویم شمسی موجود را به امکانات خود اضافه کند تا کاربران فارسی زبان بتوانند از آن استفاده کنند. (نمیدونید چقدر لجم میگیره وقتی میبینم تاریخهای موجود در وبلاگ وبلاگنویسان معروفی مثل روبو و … میلادیه؟!)
13- با توجه به اینکه وردپرس به این نتیجه رسید که در نسخه های اخیر قابلیت ویجت را بدرون هسته خود ببرد، پیشنهاد دیگر من به وردپرس اینست که در مورد پیوندهای روزانه نیز همین کار را بکند.
14- سوالات زیادی را آقای اسلامزاده در ایمیل خود مطرح کرده بودند که در این پست آنها را جواب دهم. فکر میکنم تلویحا در این پست یا برخی پستهای دیگر به اکثر آنها پاسخ داده ام. نگاهی به سوالات کنید و خود نیز به پاسخها بیندیشید:
دومین چه چیز با ارزشی میده؟ چکار میشه کرد که وبلاگ مجانی نمیکنه؟ بدرد کی میخوره؟ برای کی خوب نیست؟ بعضی ها میگن برند برات ایجاد میکنه؟ این برند داشتن چه فایده ای داره؟ پرستیز میده. این پرستیز چه فایده ای داره؟ اگر از مشکلات حقوقی یا مزایای آن از این بابت میدونی بنویسی؟ مثلا این پرشین بلاگ امروز فهمیدم که کلا از بین رفته و باید شکایت کنند تا پسش بگیرن! ولی چون آدرس درست دارند میتونند پس بگیرن ولی اگر آدرس عوضی و نام عوضی داده بودند دیگه برای ابد از بین رفته بود. اینجا رو توجه کن که اکثریت وبلاگنویسا مستعار مینویسند و من دقت کردم اکثریت بزرگی اسامی جعلی استفاده کردند. اگه روزی هک بشن کاری نمیتونند انجام بدهند. این شاید یک نکته برای پستت باشه.
15- در مورد استفاده از نامهای مستعار: قبلا هم اشاره ای کرده بودم. متاسفانه بدلیل فضای حاکم و برخی تنگ نظریها این مشکل را دامنه های ثبتی هم دارند و لزوما کسانی که ثبتی کار میکنند، از نام و شخصیت حقیقی خود استفاده نمی کنند! ولی تذکر کورش را کاملا مهم – درست و بجا میدانم و بر آن تاکید میکنم.
16- دو برتری در وردپرس.کام نسبت به وردپرس.ارگ می بینم. یکی امکان آمار بازدید و دیگری پشتیبانی از پروتکلهای امن. هر دوی این ضعفها قابل رفع در وردپرس.ارگ میباشند (با نصب پلاگین و خرید سرویس).
17- در پایان این بحث لازم میدانم رسما از آقای مزیدی دعوت کنم تا ایشان نیز نقطه نظرات خود را بیان و دفاعیات خود را از نهضت جنبش مهاجرت به وردپرس.کام تکمیل کنند. در صورتی که آقای مزیدی علاقمند به بررسی امکانات وردپرس.ارگ نیز باشند، خوشحال میشوم موقتا امکانات لازم را در اختیار ایشان نیز قرار دهم تا بتوانند واقع بینانه تر مقایسات لازم را انجام دهند. فکر میکنم حالا دیگر بیشتر اطلاعات لازم برای تصمیم گیری و انتخاب بین دامنه های شخصی / فضاهای مجانی و همچنین برای انتخاب بین دامنه های مجانی (بلاگفا بلاگر وردپرس.کام و …) فراهم شده باشد.

از حوصله ای که خوانندگان عزیز و محترم بخرج داده اند تشکر نموده و از نظرات آنان استفاده خواهم برد. به امید روزی که هر ایرانی حداقل یک وبلاگ داشته باشد!

پی نوشت: جناب مزیدی لطف کردند و کامنت گذاشتند که نگویید نهضت، بگویید جنبش که اصلاح شد.

8 Replies to “چرا به دامنه ثبتی بیشتر اهمیت میدهم؟”

  1. مهدی

    سایت خیلی خوبی داری . خیلی باهاش حال کردم . در ضمن اگر قصد تبادل لینک داری آدرس وبلاگ من را با نام “خرید بهترین فیلم های دی وی دی با زیرنویس فارسی” قرار بده و در قسمت نظرات وبلاگم بگو تا آدرس وبلاگ تو را با نام دلخواهت در پیوندهای وبلاگم قرار بدهم .
    برای مشاهده نقد و بررسی جدیدترین فیلم های روز جهان و خرید دی وی دی بهترین فیلم ها با کیفیت عالی و زیرنویس فارسی به وبلاگ من بیایید
    آدرس وبلاگم :
    http://www.mehdifilm.blogfa.com
    منتظرتون هستم .

  2. خسروبیگی

    کورش جان
    در باره کامنت اخیرتون لازمه یه مطلب دیگه پست کنم و دقیقتر وردپرس.کام و وردپرس.ارگ را مقایسه کنم. فکر میکنم بخوبی نتوانسته ام وردپرس.کام را تشریح کنم ولی به نظرم وردپرس.ارگ را خوبتر توضیح داده ام. اگر باز هم شما یا سایر عزیزان ابهامی در مورد وردپرس (چه .کام یا .ارگ) دارید، لطفا کامنت کنید تا در پست بعدی در مورد آنها نیز توضیح بدم. بسیار متشکرم که با دقت و حوصله بحث را دنبال می کنید که باعث میشود ابعاد مختلف موضوعات کاملا روشن شوند.

  3. کورش اسلام زاده- کانادا

    سلام عباس جان
    ببین از اپن سورس بودن این برداشت را دارم که دولوپر نرم افزار میتونه دسترسی به کد برنامه داشته باشه و متناسب با اون امکاناتی را ایجاد کنه. از اپن سورس بودن که مقصود دسترسی به کد اچ تی ام ال صفحه که نیست. هست؟ اگر این باشد که اکثریت از جمله بلاگر اپن سورس هستند. با این حرفت به یک شکی افتادم که نکنه اگر حساب کاربری را در وردپزس دات کام ارتقا بدهی این امکان وجود داشته باشد که از پلاگین های موجود در بازار استفاده کنی. که گمان نمیکنم اینجور باشد. و اگر نباشد باید انرا سورس بسته محسوب کرد. شاید هم برداشتهای من و تو از اپن سورس بودن متفاوت باشه که در اینصورت یا تعریف شما را لازم دارم و یا لینک به مطلبی که آنرا توضیحی مطابق با نظرت داده باشد.
    ممنون

  4. خسروبیگی

    در رابطه با کامنت حسین آقای مزیدی:
    بند ۱ را پی نوشت کردم
    در مورد بند ۲ باید بگویم: من بیشتر منظورم دفاع شما از وردپرس.کام در مقایسه با وردپرس.ارگ است نه حمله به سرویسهای وطنی. من معتقدم که بهترین و غایی ترین گزینه وردپرس.ارگ است. شما قطعا مزایایی در وردپرس دیده اید که آنرا پیشنهاد میدهید. میخواهم بدانم آیا به معایب آن هم به قول دوستان دیگری مثل آقای اسلام زاده معتقدید و آنها را هم دیده اید یا فقط چشمتان را به روی مزایای وردپرس.کام باز کرده و به روی معایب آن بسته اید؟ من میگویم حالا که شما وردپرس را توصیه میکنید، آیا بهتر نیست به بهترین حالت آن که وردپرس.ارگ است نظر داشته باشیم؟ من فکر میکنم با توجه به معایب وردپرس.کام اصلا توصیه به آن درست نیست و اگر میخواهیم از بقول شما مشکلات سرویسهای وطنی به دور باشیم، مثلا بهتر نیست به بلاگر روی آوریم؟ چرا وردپرس.کام؟؟؟ اینکه سرویسهای وطنی مشکل دارند یا نه فعلا موضوع بحث ما نیست. فرض می کنیم این بخش مسئله حل شده یا اصلا اگر حل هم نشده باشد، فرض میکنیم سوال اینست: بلاگر / وردپرس.کام / وردپرس.ارگ یا … ؟ کدامیک و چرا؟؟؟
    راستی در صورتی که با وردپرس.ارگ کار نکرده اید تاکید میکنم حتما اول گشتی در فضای آن بزنید و بعد بنویسید. درصورت تمایل شما، برایتان یوزر پسورد میفرستم.
    و اما در پاسخ آقای کورش اسلام زاده:
    وردپرس ماهیتا اپن سورس است لیکن وردپرس.کام بدلیل برخورد کاسبکارانه دست و بال رو بسته. اگر شما پول پرداخت کنید که وردپرس.کام فضا را باز کند، آنگاه از امکان اپن سورس بودن بطور کامل میتوانید استفاده کنید. در مورد پروتکل امن هم اگر به پست روبو بیشتر دقت کنید نوشته (فعلا) !!! گرچه اگر بعدا هم فیلتر شود راه بای پس براش هست!

  5. hossein mazidi

    دوست خوبم سلام:
    از لطف شما سپاسگذارم.دو مطلب به نظرم مي‌رسد:
    1-من بارها تاكيد بسيار داشتم كه كلمه نهضت بار معنايي متناسب با منظور ما را ندارد.اگر دقت كنيد در همه جا از جنبش استفاده كرده‌ام
    2-اين روزها تمام سرويسهای وطني دچار مشكلات فراوان شده‌اند.انصاف نمي‌دانم در اين روزهای سخت به نقد انها بپردازم.ترجيح مي‌دهم مدتي بعد كه مشكلات انها برطرف شد مطلبي بنويسم.

  6. کورش اسلام زاده- کانادا

    سلام عباس جان
    ممنون از طرح دیدگاهت. وسوسه انگیز نوشته ای. یکی دو سئوال و ابهام داشتم. در بند 11 گفتی که وردپرس دات کام اپن سورس هست. یم کم برام این حرفت عجیبه. آخه چه اپن سورسی هست که دست و بالت بسته. میشه یک پلاگین روش نصب کرد؟ یک مثال یادم اومد. گیرم پدر تو بود فاضل از فضل پدر تو را چه حاصل؟ در واقع نژاداً اپن سورس هست ولی در عمل سورس بسته است. دوم این موضوع استفاده از پروتکل امن هست. اینجور شایعه که با پروتکل امن وبلاگ قابل بستن نیست که ظاهراً درست نیست. تا اونجائی که من میدونم داده ها انکریپت میشن و واژه ها قابل جستجو نیستند ولی این مانع نمیشه که اگر بخوان ببندنش نتونند.
    موفق باشی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *